Девет месеца, след като Великобритания напусна ЕС, въпреки първоначалните убеждения, че

...
Девет месеца, след като Великобритания напусна ЕС, въпреки първоначалните убеждения, че
Коментари Харесай

Пътуването до Великобритания - все така сложно

Девет месеца, откакто Англия напусна Европейски Съюз, въпреки първичните убеждения, че съвсем нищо няма да се промени в условията за пътешестване, хората не престават да се лутат и да изпадат в патови обстановки. 

В началото на месеца наши читатели ни алармираха, че макар, че са имали направени PCR проби с негативен резултат, не били признати единствено тъй като са ги дали под формата на европейски дигитален Covid документ. От 1 януари тази година Обединеното кралство не е част от съюза и надлежно пътуващите до там не могат да се възползват от него. Дори и да съдържа нужната информация. Така направените PCR проби от въпросните жители с негативни резултати се оказват невалидни. Само поради самите документи, посредством които са показани.

От Министерство на външните работи дадоха отговор на наше питане, че също получават питания и сигнали от жители за затруднения поради неизпълнението на едно или друго условие, въведено от здравните управляващи там. По думите им най-често те са свързани с недопускане до качване на борда на самолета за Обединеното кралство заради липса на авансово запълнен формуляр за локализация на пътника; отвод за допускане до полет на български жители, които не дават доказателства, че за резервирали и заплатили втори тест, който се прави след идването във Англия, както и липса на COVID-19 проучвания на пътуващите деца, съгласно използваните възрастови критерии за двата типа тестване, използвано към сегашния миг.

Към момента условията за влизане във Англия за българите са: попълнен формуляр за локализация на пасажери 48 часа преди тяхното пътешестване, изработен тест за Covid-19 до 3 дни (72 часа) преди тяхното тръгване (PCR тест или бърз антигенен). Трябва да създадат и още един Covid тест на или преди втория ден след идването.

От външното министерство категорично подчертаха и че всички тези правила се ползват и за лица, минали цялостен курс на имунизация (2 дози).

Посочиха, че на този етап съществуват известни отлики сред наличието на другите COVID-19 цифрови сертификати и нужните реквизити за пътешестване до Обединеното кралство. „ Следователно, към сегашния момент цифровият документ на Европейски Съюз съставлява незадоволително съображение за допускане до територията на Обединеното кралство при пътешестване от България “. 

Европейската комисия още от началото на юни договаря със Съединени американски щати и Обединеното кралство за признаването и на тяхна територия на Covid-паспортите за пътуващите. Консенсус обаче към момента не е реализиран.

Външното ни министерство посочи, че поддържа деен политически разговор с Англия, който планува благоприятни условия за подписване на двустранни съглашения в области като обществени права, превоз, туризъм и други Отбелязаха и че българското посолство в Лондон е положило поредни старания за унищожаване на разликата в таксата за работни визи във връзка с нашите сънародници. Очаква се разликата да не се ползва от февруари 2022 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР